Välkommen in! Mån–Lör: 09 – 18

Däckbalanseraren används för fullt så här dags i oktober. Har du, som många andra, redan bytt bildäck? Om du inte gjort det än så är det hög tid att göra det nu. Du har till 1 december på dig att byta däck för att hålla dig på rätt sida av lagen, men du bör inte vänta med däckbyte tills dess för att hålla dig och andra trafikanter säkra på vägarna! Tyska Continental rekommenderar byte till vinterdäck när temperaturen nått under 7 °C.

Den eviga frågan vi får på bilverkstaden är; ska vi byta till allround, s.k. året-runt däck eller vinterdäck? Jag redogör om några fördelar och nackdelar nedan.

Året-runt däck

Året-runt däck ger inte samma höga prestanda på vinterväglag som vinterdäck gör. De är egentligen anpassade för klimat där skillnaderna mellan årstiderna är mindre och är alltså inte optimala för nordiska somrar och vintrar. De kan ge ett visst grepp vid snöigt underlag men vinterdäck ger bäst säkerhet och prestanda. Men visst finns det fördelar. 

– Körning känns lugnare med mindre buller och ljud.
– Rullmotståndet är lägre vilket sparar på energi, ger bättre bränsleeffektivitet och är det bättre valet för miljön.
– Du sparar pengar på att inte behöva byta däck varje år. Däcken brukar dessutom vara billigare att köpa än vinterdäck.

Vinterdäck

Vinterdäck är som det låter, bäst anpassade till vinterväglag. Vinterdäck rekommenderas alltid om du inte befinner dig på en plats i Sverige där asfalten är bar större delen av vintern.

– Gummit är tillverkat så att de ger hög bromsprestanda vid snö och is.
– Klarar och presterar vid mycket låga temperaturer.
– Är det säkrare valet.