Välkommen in! Mån–Lör: 09 – 18

Varför startar inte bilen på morgonen? En återkommande fråga hos många som ringer in till oss så här under vintermånaderna. För att starta motorn utan några problem i kallt väder så bör du förbereda din bil inför vintern. För att förstå vad du behöver förbereda så behöver vi förstå hur kall temperatur påverkar din bil. Det handlar främst om tre saker.

Batteriet

Batteriets kapacitet att producera ström minskas i minusgrader och är helt enkelt inte lika kraftfullt som i varm miljö. Är batteriet svagt så hjälper vi dig att byta det.

Motorolja

Kall temperatur orsakar motoroljan blir tjockare och trögare. När motoroljan inte rör sig lika smidigt så ökar det påfrestningar på bilbatteriet och risken att inte kunna starta blir större. Motoroljans viskositet blir viktig att kontrollera. Det är inte ovanligt att man kan behöva tunnare olja på vinterhalvåret. Det är smart att planera in en service inför vinterhalvåret, vi hjälper dig!

Förvärmning

Gäller framförallt dieselbilar. Dieselmotorers uppstart påverkas av omgivningens temperatur. Principen är att bränslet hos dieselmotorer självantänder. För att bränslet ska antändas behöver luften som kommer in i motorn komprimeras tills att temperaturer når över 700°C. Glödstiften hjälper till med uppvärmningen och i takt med att man använder bilen blir glödstiften mindre effektiva. En svårstartad motor är ett tecken på att glödstiften kan behöva bytas.